torstai 6. helmikuuta 2014

Pojalle pinkkiä, tytölle tummansinistä

Asun perikonservatiivisessa maassa. Kotiäitiys on suurinpiirtein hienointa mitä täällä voi tehdä. Vaimon tehtäviin kuuluu lastenhoito, ruuanlaitto, kodin ylläpito ja kaikki muu oikein klassiseen perhemalliin kuuluvat "naisten" työt.

Ihan miten vaan, kukin tyylillään, mutta...

Minä en tähän muottiin suostu. En suostunut Suomessa, enkä suostu täällä. Olisin aivan totaalisen väärässä parisuhteessa, jos meillä olisi miesten ja naisten työt. Meillä on "työt", joita kumpikin tekee sitten omien intressien ja käytössä olevan ajan mukaisesti. Siksi esimerkiksi se siivoaminen jää usein siihen asti, että jompikumpi (minä) kyllästyy tilanteeseen.

Perikonservatiivisuus perheasioissa tuli minulle hieman yllätyksenä, kun muutimme tänne. Eniten minua kuitenkin järkytti se, miten lasten sukupuolirooleja ja erilaista kasvatusta oikein alleviivataan täällä. Suomalaisnaisten toimesta. (Suomessa tätä tapahtuu toki myös, mutta siellä ystäväpiirini onneksi on muodostunut ihmisistä, jotka eivät välitä eivätkä alleviivaa.)

Olen varmaan noin sata kertaa saanut kuulla seuraavanlaisia lauseita: "Ne meidän pojat on niin rasavillejä olleet aina, sitten tämä meidän Liisa on sellainen tosi herttainen ja rauhallinen pikkutyttö", "eihän nyt pojille voi tuollaisia punaisia vaatteita laittaa", "annetaas tytöille nuo pinkit huivit (leikkeihin) niin pojat saa sitten nämä siniset ja vihreät (vaikka tyttö olisi itse valinnut sen sinisen)", "niin se on kohta teilläkin He-Manit ja Supermiehet idoleina kohta, meidän Ilonalla on nyt tällainen prinsessavaihe".

Minä näen  aina tällaisissa tilanteissa pinkkiä. En kertakaikkiaan ymmärrä miksi VÄREISTÄ alkaen pitää tehdä eroa tyttöjen ja poikien välille. Toki tiedän ja ymmärrän, että lapsissa ja sukupuolissa on eroja, mutta kyllä aikuistenkin sanomisilla on suuri rooli erojen tekemisessä. Mitäs tapahtuu sitten, kun pikku Lasse tahtoo leikkiä prinsessaa? Sallitaanko se hänelle? Toivottavasti.

Kuulen jo lukijoiden huutavan: Miten itse puit lapsesi pienenä? Aivan varmasti oli pinkkiä tai sinistä!!! No ei ollut. Alussa Mini pukeutui äitiyslaatikon vaatteisiin ja sen jälkeen olen hänet pukenut vaatteisiin, jotka ovat mukavia päällä, lämmittävät ja jotka saan ostettuna käytettyinä paikalliselta suomalaiselta porukalta. Paidassa voi minun puolestani olla vaikka vihreä My Little Pony tai pinkki Hämähäkkimies.

Se miten muut tähän suhtautuvat on heidän ongelmansa.





 Ps. Anonyymi, joka kirjoitit kommentin edelliseen fysiikkapostaukseeni. Jos luet tänne asti (kaiken tämän paasauksen jälkeen en ihmettele, jos et lue ;) ), niin valitettavasti en pysty jostain syystä tällä hetkellä vastaamaan kommentteihin! Kunhan onnistuu taas niin kirjoittelen vastauksen erinomaiseen kommenttiisi :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asiaa? Anna tulla!